Căderea părului în rândul adolescenților: de ce apare și ce facem în acest sens?

Căderea părului în rândul adolescenților: de ce apare și ce facem în acest sens?

Căderea și subțierea firului de păr sunt de cele mai multe ori două probleme asociate înaintării în vârstă, dar și adolescenții pot fi afectați în egală măsură de aceste neplăceri. Ba chiar mai mult decât ne-am fi imaginat.
Căderea părului în perioada adolescenței poate fi cauzată de stres, atât în cazul femeile tinere, dar și la băieți, mai ales dacă aceștia se confruntă cu probleme de încredere în privința fizicului lor.
În majoritatea cazurilor, căderea părului poate fi oprită la timp, dar înainte de toate, este nevoie ca un specialist să identifice afecțiunea din spatele problemei.

Căderea părului la adolescenți: cauze și tratament
Probleme hormonale

În perioada adolescenței, nivelul hormonal se schimbă semnificativ și afectează chiar și creșterea părului. Aceste schimbări apar atât în rândul fetelor, cât și al băieților și se ajunge atât la subțierea firului de păr, cât și la căderea lui. Căderea părului asociată problemelor hormonale trebuie investigată de un medic pentru a prescrie cel mai bun tratament, din moment ce în anumite situații aceasta ar putea reprezenta un simptom al unor probleme de sănătate, precum sindromul ovarelor polichistice la adolescente. Fetele tinere care încep să ia anticoncepționale vor observa și ele o cădere a părului, dar acest lucru se poate remedia schimbând pilulele contraceptive.

O dietă săracă în nutrienți

Nutriția joacă și ea un rol important în sănătatea părului. ”Adolescenții care au o dietă lipsită de vitamine și minerale benefice părului, precum biotina, fierul, zincul și vitamina A se vor confrunta cu subțierea sau chiar căderea părului”, ne explică Alina Rău, Lead Trainer Nioxin România. Chiar și dietele extreme pot avea astfel de efecte. Reducerea consumului de alimente procesate și de tip fast food, renunțarea la zahărul rafinat pot reduce semnificativ căderea părului.

Alopecia de tracțiune

Acest tip de alopecie apare de cele mai multe ori atunci când firul de păr este supus unui stres continuu. Precum prinderea lui prea strânsă în cozi, cocuri sau în urma folosirii extensiilor. Acest efect este reversibil în timp.

Alopecia Areata

Alopecia este o afecțiune medicală care produce căderea părului și se manifestă sub diferite forme. Una dintre cele mai comune este alopecia areata, o afecțiune autoimună care de cele mai multe ori afectează adolecenții și tinerii adulți. De cele mai multe ori, se crede că această afecțiune afectează sistemul imunitar. Atacă foliculii de păr și suprimă creșterea lor. Afecțiunea poate fi ereditară. Apare cel mai frecvent la persoanele care au în istoricul familiei rude cu boli autoimune precum artrită reumatoidă, boală celiacă sau diabet de tip 1.

Metode de tratament pentru alopecia areata:

cremele pe bază de steroizi, tabletele sau injecțiile
lumina ultravioletă
loțiunile cu minoxidil
crema cu dithranol
tabletele imunosupresoare

Toate aceste remedii și tratamente au nevoie de prescripție medicală.

6 comments

  • Valeria Chertes10/04/2022 at 14:27
    Informații foarte utile Eu am probleme cu căderea parului de când am avut Covid.Răspunde
  • Asaftei Simona10/04/2022 at 16:08
    Mulțumim pentru informații draga mea ,am avut o perioadă in care imi cădea si mie destul de mult păr ,dar acuma sunt ok ,deloc nu pot zice că nu-mi cade ,dar acceptabil ,o fi si vârsta ...Răspunde
  • Inna Alina10/04/2022 at 20:41
    Și eu ma confrunt cu problema asta,am încercat cu mai multe tratamente pt par și degeaba.Răspunde
  • Cereces Loredana10/05/2022 at 8:27
    Si eu am probleme foarte mari cu caderea parului de ani de zile si din pacate nu mi s-a gasit cauza!Oricum ma bucur de informatiile primite,am sa mai incerc!Răspunde
  • Irina Gabriela Anghelina10/06/2022 at 6:02
    Nu am mari probleme privind căderea parului,însă nici nu ma laud.E bine de știu în cazul in care se agravează situația. Mulțumim pentru recomandare!Răspunde
  • rMFAGBoJLkfdxb11/10/2022 at 9:38
    GqTcYJzblwRăspunde

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.