7 curiozități despre cafea – una dintre cele mai populare băuturi din lume, după apă

7 curiozități despre cafea – una dintre cele mai populare băuturi din lume, după apă

 știți de atâta timp  sunt mare iubitoare de cafea. Și ce te poate face mai fericit decât un colet plin de specialități de cafea. Anul acesta de ziua mea m-am și înnoit cu un espressor așa  bunătățile acestea au un partener de nădejdeÎn comunicatul ce urmează o  descoperiți câteva curiozități despre cafea. Pe multe dintre ele le știam și eu fiind eu o #coffeelover și consider  este după apăbăutură mea preferatăAșa   las  descoperiți cele 7 curiozități despre cafea – una dintre cele mai populare băuturi din lume, după apă

Asociația Română a Cafelei a pregătit pentru iubitorii de cafea câteva curiozități despre băutura care ne înseninează diminețile și care este considerată una cele mai populare băuturi din lume după apă, cu peste 400 de miliarde de cești consumate în fiecare an. Experiența consumului de cafea este mai mult decât un ritual de răsfăț gustativ cu numeroase beneficii pentru sănătate, jucând un rol important în multe culturi din lume și prin crearea unui context de socializare alături de familie, prieteni, colegi. Haideți să aflăm împreună câteva dintre misterele mult îndrăgitei cafele! 

  1. Sunt 2 tipuri de boabe de cafea: Arabica și Robusta

În general, arborele de cafea se cultivă pe o rază de 1.000 de mile în jurul Ecuatorului, de la Tropicul Cancerului în Nord, până la Tropicul Capricornului în Sud. Există două tipuri de boabe de cafea ce sunt folosite la prepararea cafelei comercializate – Robusta și Arabica. Robusta are condiții propice la altitudini mai joase, în timp ce Arabica este adaptată la altitudini mai înalte. Arborii de cafea produc în medie 2 până la 4 kilograme de fructe și un bun culegător poate recolta 45 până la 90 de kilograme de fructe de cafea pe zi; din care vor fi produse 18 kilograme de boabe de cafea.

  1. Cafeaua se cultivă în peste 50 de țări din întreaga lume și este cea mai vândută marfă din lume, după petrol.

Principalele țări furnizoare de cafea sunt Brazilia, Columbia și Vietnam. Cafeaua Arabica reprezintă aproximativ trei sferturi din cafeaua cultivată în întreaga lume. Este cultivată în toată America Latină, Africa Centrală și de Est, India și în Indonezia. Cafeaua Robusta este cultivată în Africa de Vest și Centrală, în toată Asia de Sud-Est și în Brazilia. Brazilia este cea mai mare națiune exportatoare de cafea, iar Vietnamul și-a triplat exporturile între 1995 și 1999 și a devenit un producător important de boabe Robusta. 

  1. Profilul senzorial al unei cești de cafea variază în funcție de mai mulți factori, inclusiv: tipul și amestecul boabelor de cafea, sursa geografică, metoda de prăjire

Cafeaua oferă un amestec complex de diferite arome, care produc împreună o gamă de experiențe senzoriale. Aroma cafelei provine din diferiți compuși volatili produși prin prăjirea cafelei. Uleiul din cafea, care reprezintă aproape 10% din boabele prăjite de cafea, generează mare parte din savoarea sa. Prăjirea declanșează o serie de procese în boabe, generând dezvoltarea compușilor volatili care contribuie la profilul aromatic. 

  1. Cafeaua a apărut în Europa în secolul al XVII-lea. Prima cafea europeană a fost comercializată în farmacii ca remediu medicinal.

Curând aveau să se înființeze și primele cafenele a căror popularitate a crescut foarte repede. Prima cafenea europeană a fost deschisă în Veneția în 1683. 

Din perspectivă istorică, cafenelele erau un punct social de întâlnire important în Europa. Iar apariția lor a încurajat numeroase transformări culturale și politice pe parcursul secolelor al XVII-lea și XVIII-lea. Acestea au oferit un for pentru schimbul de opinii favorizând opinia publică la nivelul întregului spectru social. Mai mult, cafenelele erau populare în rândul filosofilor, anticarilor și istoricilor ca locuri în care oamenii de știință care împărtășesc aceeași viziune să se întâlnească, să citească, să învețe de la ceilalți și să dezbată.

  1. Este nevoie de 42 de boabe de cafea pentru a prepara un espresso

Espresso a fost pregătit manual în Milano, Italia, la începutul secolului al XX-lea. Trecerea timpului a dus la realizarea unei mașinării special concepute pentru crearea băuturii. Folosind apă fierbinte sub presiune și 42 de boabe de cafea prăjită și măcinată, espressorul permite extragerea rapidă a aromelor și formarea unui strat superior de spumă fină și cremoasă. Lucrătorii din magazinele de cafea care foloseau espressorul erau cunoscuți în Italia sub numele de „baristas”, iar acest loc de muncă era de cele mai multe ori oferit tinerilor.


  1. Cafeina se regăsește în boabele de cafea și în alte 60 de specii de plante inclusiv cacao, nucile de kola, frunzele de ceai.

Cafeaua conține în mod natural o varietate de compuși inclusiv cafeina, antioxidanți și diterpeni. Aceștia contribuie nu doar la aroma sa unică, dar și la mult cercetatele efecte benefice ale cafelei.

  1. 100 ml de cafea simplă, fără zahăr sau lapte au doar 1-2 kcal

Cafeaua neagră conține cantități reduse de micronutrienți, grăsimi, carbohidrați și proteine, de aceea are doar 1-2 kcal per 100ml. Profilul nutrițional final al cafelei este influențat de dimensiunea ceștilor, de adăugarea laptelui, frișcăi, zahărului sau a îndulcitorilor care pot conduce la creșterea conținutului caloric.

Vouă cum vă place să beți cafeaua?

Mulțumesc Asociația Română a Cafelei pentru surpriză

24 comments

  • Claudia L Chivu11/26/2020 at 15:02
    Multe lucruri am aflat din acest articol despre cafea! Mie îmi place cafeaua sa fie dulce și cu puțin lapte!Răspunde
  • Simona Asaftei11/26/2020 at 15:29
    Super delicioasă cafeaua ,îmi place mult de tot ,dar doar cea naturală și să fie dulce cu lapte sau pudră .Cu toate că o servesc numai dimineața ,nu aș rezista fără ea .Răspunde
    • Inna Alina11/26/2020 at 15:54
      Ador cafeaua,nu știam toate aceste informații.Răspunde
  • Valeria Chertes11/26/2020 at 16:11
    Eu dimineața nu fac nimic până nu îmi fac cafeaua că altfel nu pot funcționa,o beau cu îndulcitor lapte și frișcă.Ador cafeaua!Răspunde
  • Lorena Anamaria Zamfir11/26/2020 at 16:21
    Eu prefer ness-ul îmi place tare mult. Imi place si cafeaua cu frișcă. ❤☕☕☕Răspunde
    • Ioana11/27/2020 at 22:25
      Oau, câte lucruri noi am aflat despre cafea. Nu știam toate aceste amănunte.Răspunde
  • Corina Cosa11/26/2020 at 20:13
    si eu sunt coffee lover , asa ca nimic nu mi-e strain despre cafea . Eu prefer cafea cu niste lapte , cappucino , iar vara un frappucino , .. yummy !!Răspunde
  • Lucia Mihaela Curea11/26/2020 at 23:25
    Mie imi place cafeaua tare, espresso dublu mereu, cu spuma de lapte. Imi place atat de mult cafeaua incat am invatat sa o prepar acasa exact ca si la cafenea.Răspunde
  • Monea Simona11/27/2020 at 0:30
    Eu sunt mare consumatoare de cafea...la filtru...inca nu am un expresor, visez la unul... De cele mai multe ori o servesc simplă...câteodată adaug un strop de lapte... Mersi pentru articol... Am aflat multe lucruri noiRăspunde
  • Ruxandra11/27/2020 at 1:41
    Eu fac parte dintre puținele persoane care nu beau cafea aproape deloc. Îmi place doar aroma boabelor.Răspunde
  • cristina dragomir11/27/2020 at 3:15
    remediu medicinal, a? asta sigur nu stiam despre cafea. Bine, ca inca o putem pune pe lista remediilor sau alimentelor capabile sa previna anumite afectiuni.Răspunde
  • Flori din calimara11/27/2020 at 14:58
    Eu nu prea sunt coffee person, beau mai mult ceai, însă curiozitățile prezentate de tine despre cafea sunt chiar interesante.Răspunde
  • Oana11/27/2020 at 21:18
    Nu am baut cafea decat de 2 ori in viata si nu mi a placut deloc. Insa beau zilnic ciocolata calda! Multumim pentru articol!Răspunde
  • Mirela Marin11/27/2020 at 21:29
    Doamne, ador cafeaua! Îmi place neagră, espresso, fără zahăr şi fără lapte, cu un cub de ciocolată alături şi un pahar cu apă. Ţin cont întotdeauna de melanjul pentru espressorul meu, încerc însă şi combinaţii noi. Sunt multe lucruri interesante despre cafea, am aflat ceva nou şi de la tine.Răspunde
  • Rokolla11/28/2020 at 5:02
    Eu prefer sa beau 1-2 căni dimineața și ke servesc obligatoriu cu lapte și zahar. Mi-am făcut un obicei in a-mi începe ziua in felul astaRăspunde
  • Elena Chedică Mateică11/28/2020 at 9:19
    Mirosul de cafea imi aduce aminte de copilarie. In fiecare dimineata inainte sa mearga tata la munca isi facea cafea. Mirosul era atat de puternic si placut ca ajungea si la mine in camera.Răspunde
  • Oana Alexandra11/28/2020 at 9:40
    O parte dintre informatii imi erau cunoscute intrucat am participat la inceputul anului la un workshop de o zi in care ni s-a povestit despre cafea. Foarte interesanta partea legata de espresso, nu stiam de cate boabe este nevoie. Desi stiu ca nu e sanatos, cafeaua care imi place mie este cea cu mult lapte si cu zahar, insa beau ocazional!Răspunde
  • Alexandroaia Cristina11/28/2020 at 12:58
    Nu beau cafea zilnic, insa din cand in cand mai savurez cate o ceasca.Răspunde
  • Albu Steluta Georgiana11/28/2020 at 13:22
    Eu beau zilnic cafea. Fara ea parca n-as avea o zi normala.O savurez in fel si chipRăspunde
  • Simona11/28/2020 at 16:17
    Nu stiam toate aceste curiozitati! Imi place sa descopar ceva nou in fiecare zi.Răspunde
  • Ana Maria B11/28/2020 at 19:43
    Cafea are multe beneficii, dar uite ca vin monemente când nu mai ai voie da bei. Mie îmi plăcea sa o beau cu mult lapte și cu diverse arome, mai ales cocos.Răspunde
  • Denisa11/30/2020 at 18:49
    Nu sunt bautoare de cafea dar pot sa apreciez o cafea buna, mai ales cand exista pe piata o multime de sortimente.Răspunde
  • Roxana Popa12/01/2020 at 22:30
    Ador cafeaua,eu o beau cu zahăr și lapte și multaaa spuma! Cam două-trei căni pe zi(depinde de cat de lunga e ziua) ! 🤗☕Răspunde

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: