Cafeaua: o călătorie globală de la gustul ei minunat la beneficiile pentru sănătate

Cafeaua: o călătorie globală de la gustul ei minunat la beneficiile pentru sănătate

Cafeaua are o influență globală puternică! După apă, cafeaua este cea mai populară băutură la nivel mondial. Peste 2 miliarde de cești de cafea sunt savurate în fiecare zi la nivel mondial. Este uimitor cum această băutură simplă poate aduce oamenii împreună în atâtea culturi diferite.
Cafeaua adaugă o notă caldă și reconfortantă mai ales în această perioadă a anului. De la băuturile sezoniere, precum cafeaua cu aromă de scorțișoară, până la momentele petrecute cu cei dragi în fața bradului de Crăciun, cafeaua face sărbătorile să fie și mai magice.


E ca și cum o ceașcă de cafea nu este doar o băutură, ci și un adevărat ambasador social în lumea noastră agitată. Fie că ești într-o cafenea aglomerată din oraș sau te relaxezi acasă cu o ceașcă în mână, cafeaua pare să creeze o atmosferă specială, sărbătorind momentul prezent și conexiunile umane.
De exemplu, pauzele de cafea devin spații de interacțiune și conexiune umană la locul de muncă. Expresia “hai să bem o cafea” este adesea sinonimă cu “hai să avem o conversație”. E minunat cum o simplă pauză pentru cafea poate contribui la construirea unei comunități mai strânse într-un mediu de lucru. Și nu e doar despre discuții profesionale, ci și despre a împărtăși experiențe personale și a construi relații solide între colegi.
Cafeaua este apreciată și ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate. Desigur, ca orice altceva, cheia este în echilibru și moderare. Așa că, dacă îți savurezi cafeaua cu înțelepciune, te poți bucura nu doar de gustul ei minunat, ci și de unele beneficii pentru sănătate!

Beneficiile

Se întind de la îmbunătățirea performanței fizice și sportive până la reducerea riscului de diabet de tip 2. Conform unui raport emis de Federația Europeană a Asociațiilor Nutriționiștilor (EFAD) și preluat de către Institutul pentru Informații științifice despre cafea (ISIC), aproape două treimi (62%) dintre nutriționiștii europeni consideră că un consum moderat de cafea are beneficii clare asupra sănătății. Iar 86% sunt de acord că aportul regulat și moderat este asociat cu o îmbunătățire a performanței generale în sport.
Interesul pentru aceste aspecte crește rapid, oamenii fiind curioși, de exemplu, să afle exact câtă cofeină conține o ceașcă de cafea. Cu toate că acest subiect poate părea specific, înțelegerea cantității de cofeină consumată este esențială pentru mulți. Având în vedere că cafeaua este o sursă importantă de cofeină în dieta zilnică a multora. O analiză realizată anul trecut de Institutul pentru Informații Științifice despre Cafea (ISIC) și prezentată de Asociația Română a Cafelei (ARC) arată că primele zece subiecte de interes pentru sănătate variază de la aportul de cofeină, la valoarea nutrițională. Dar și la asocierile dintre cafea și o serie de aspecte de sănătate frecvente.

Cafeaua: o călătorie globală de la gustul ei minunat la beneficiile pentru sănătate

Dr. J. W. Langer, medic, conferențiar și jurnalist științific, a comentat aceste tendințe emergente: “O nouă generație de oameni începe acum să aprecieze componentele nutriționale complexe ale băuturii lor de încredere de dimineață și efectele benefice suplimentare pentru sănătate. Un consum regulat și moderat este parte a unei diete echilibrate. Un fapt care este susținut de un volum tot mai mare de cercetări științifice.”
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) concluzionează că un consum moderat de cofeină, de aproximativ 400 mg de cofeină pe zi sau echivalentul a până la 5 cești, poate face parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată și un stil de viață activ4.
Pentru că se apropie Crăciunul, nu putem să-l uităm pe Moș. Trebuind să lucreze o noapte întreagă, cu siguranță că are la el un termos mare cu cafea aburindă, numai bună de degustat între livrările atâta de importante!

Despre Asociaţia Română a Cafelei (ARC)

Înfiinţată în urmă cu 22 de ani, Asociaţia Română a Cafelei (ARC) promovează interesele comerciale şi economice ale industriei cafelei. Asociaţia Română a Cafelei sprijină crearea unei pieţe a cafelei competitive şi transparente, astfel încât consumatorii români să beneficieze de o cafea de cea mai bună calitate, la cele mai bune preţuri. ARC este deschisă tuturor societăţilor comerciale active din industria cafelei din România. Membrii ARC sunt: Strauss România (www.strauss-group.com), Nestlé România SRL (www.nestle.ro), Jacobs Douwe Egberts (www.jacobsdouweegberts.com) și Tchibo România (www.tchibo.ro). Informații despre cafea găsiți și pe site-ul Asociației Române a Cafelei: http://www.desprecafea.info/.
Pentru a vă alătura comunității iubitorilor de cafea, urmăriți paginile de Social Media: https://www.facebook.com/desprecafea.info/ și https://www.instagram.com/desprecafea/

Despre ISIC

Institutul pentru Informații Științifice despre Cafea (ISIC) este o organizație non-profit. Înființată în 1990 și dedicată studiului și diseminării științei referitoare la “cafea și sănătate” . Din 2003, ISIC susține, de asemenea, un program educațional paneuropean, lucrând în parteneriat cu asociațiile naționale de cafea din nouă țări. Transmite cunoștințele științifice actuale despre “cafea și sănătate” profesioniștilor din domeniul sănătății.

14 comments

 • Cocosila Petruta Daniela12/08/2023 at 13:48
  Iubesc cafeaua! ♥️♥️♥️ Știam și de beneficiile ei. ?Răspunde
 • Inna Alina12/08/2023 at 13:48
  Ador cafeaua dulce și aromata!Răspunde
 • Maria Gurgu12/08/2023 at 13:52
  Mulțumim pentru informații, ador cafeaua amara.Răspunde
  • Asaftei Simona12/08/2023 at 15:33
   Îmi place mult cafeaua dulce și este nelipsită .Mulțumim pentru informații !Răspunde
   • Tudorel+Gurgu12/08/2023 at 22:23
    Mulțumim pentru informații, ador cafeaua dimineața.Răspunde
    • Marioara Gurgu12/13/2023 at 17:32
     Nici o zi fără cafea.Răspunde
 • Ionica Arsene12/08/2023 at 13:59
  Mulțumim pentru informații. Fan cafea .nu funcționeze fără ea !!!Răspunde
  • Valeria Chertes12/09/2023 at 0:11
   Nu știu ce m-as face fără cafea, nu funcționez fără ea.Răspunde
 • Bojana Tihan12/08/2023 at 14:52
  Mulțumim pentru informații,nici o zi fără cafea.Răspunde
 • Asaftei Simona12/08/2023 at 15:33
  Îmi place mult cafeaua dulce și este nelipsită .Mulțumim pentru informații !Răspunde
 • Marioara Gurgu12/08/2023 at 20:47
  Mulțumim pentru informații, ador cafeaua Amara.Răspunde
 • Monea Ionela Simona12/08/2023 at 21:30
  Mulțumim frumos pentru frumoasa prezentare... Prefer cafeaua aromată, dulce si cu putin lapte...Răspunde
 • GAVRILOVICI VIORICA12/08/2023 at 23:43
  Multumesc frumos pentru informatii ! Eu prefer cafea cu lapte !Răspunde
 • ANA MARIA GAV12/13/2023 at 14:18
  Multumesc frumos pentru informatii ! Cate o data servesc cate o cafea cu lapte .Răspunde

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.